MALAM PERNIKAHAN PERTAMA DI AFRIKA: ADAT DAN ADAT ISTIADAT NEGARA INI, LUAR BIASA!!

Setiap negara mempunyai upacara perkahwinan sendiri. Di suatu tempat, pengantin perempuan dipimpin dari tangan ayahnya ke mezbah. Di suatu tempat pengantin baru dibuang beras, dan di suatu tempat – mereka dibanjiri dengan tagihan. Sudah tentu, majlis perkahwinan Afrika dianggap sebagai eksotik oleh orang Eropah. Nah, tradisi suku Afrika merujuk kepada malam pernikahan akan dianggap gila.

Malam perkahwinan di sebuah apartmen komuniti

Di antara suku Aryan Berber, pengantin perempuan dan pengantin lelaki jarang sekali tinggal bersendirian satu malam selepas pernikahan. Malam pernikahan pertama biasanya diadakan oleh sekelompok pasangan baru yang menetap di sebuah bilik tidur yang besar.

Ini dianggap sesi latihan cinta dan melepaskan Berber dari peristiwa penting. Pengantin perempuan tidak mengenal satu sama lain untuk masa yang lama, tetapi lebih seronok untuk menunjukkan sikap tidak senonoh di kalangan teman sebaya.

Pembantu di bawah katil

Di dalam budaya Swahili, perkahwinan diatur oleh perjanjian antara ibu bapa, dan sering pengantin perempuan tidak mengenal satu sama lain sebelum pernikahan. Sehingga mereka tidak mempunyai kesulitan dalam malam perkahwinan di bilik tidur, di bawah katil masih pembantu atau Somo.

Dia memberi nasihat kepada pasangan yang baru berkahwin, jika perlu, semasa proses itu, dan pada waktu pagi memberi keterangan bahawa segala-galanya telah berjalan secara teratur dan membentangkan daun dengan kesan darah.

Tugas untuk perawan

Bagi orang Zulu pada majlis perkahwinan, sebelum pasangan pengantin bersara pada malam perkahwinan pertama, keluarga pengantin lelaki menyusun satu persembahan tarian.

Kemuncak persaingan adalah tarian pengantin perempuan, di mana dia menaikkan kakinya setinggi mungkin dan untuk masa yang lama untuk kekal dalam kedudukan ini di hadapan ibunya, yang pada masa itu akan melihat di bawah roknya dan memastikan bahawa dia masih perawan. Sekiranya berfikir, momen ini adalah formaliti yang murni – jika ibu itu bukan doktor pakar-pakar sakit puan. Tetapi tetamu mungkin berpuas hati.

Malam berminyak

Suku Himba yang tinggal di Namibia, sebelum pergi ke malam pengantin lelaki, tiba di rumah ayahnya, di mana dia belajar tentang tugas perkahwinan mereka yang akan datang, dan selepas itu saudara-saudara mereka menyikat kepala gadis itu dengan lemak lembu.

Nasib baik, kebanyakannya pada kepala pengantin anda memakai tudung khas dari kulit lembu – anda dapat melihatnya dalam foto. Saya berharap struktur ini akan mudah dihapuskan, dan pengantin baru tidak perlu berdebat dengannya untuk malam perkahwinan.

Sumber : Banimedia

Tradisi Perkahwinan Yang Pelik Lagi Jijik Di Seluruh Dunia

Hari perkahwinan adalah hari paling bahagia yang dinanti-nanti oleh bakal pasangan mempelai untuk mengikat hubungan cinta ke peringkat yang lebih rasmi.

Seperti semua sedia maklum, setiap negara atau kaum mempunyai adat-adat tradisi tertentu dalam majlis perkahwinan yang sudah diamalkan sejak zaman nenek moyang lagi.

Namun, tradisi perkahwinan di beberapa buah negara ini mungkin kedengaran aneh, jijik, dan mengerikan.

1. Menghitamkan Pengantin: Scotland

Percaya atau tidak, bagi setiap pasangan pengantin Scotland mereka perlu melalui tradisi yang agak menjijikkan. Setiap pasangan yang ingin berkahwin dikatakan perlu melalui proses ‘penghitaman’. Di mana setiap pengantin akan disimbah dengan cecair hitam, bulu dan tepung.

Tradisi ini dikatakan menjadi simbol bagi pasangan pengantin baru yang bakal mengharungi sebarang bentuk cabaran kelak apabila sudah berumah tangga.

2.Memukul Tapak Kaki Pengantin: Korea

114353o5spr14t665ys119

 

Di Korea, kaki pengantin lelaki biasanya akan dipukul menggunakan batang tebu dan ikan kering. Kebiasaanya rakan dan saudara mara bertanggungjawab memukul kaki pengantin lelaki ini.

Tradisi ini dikatakan ketabahan dan kecekalan pengantin lelaki menghadapi malam pertama.

3. Meludah Pengantin: Kenya

114401rrdlypaalvkaves6

Kedengaran geli bukan?

Menurut tradisi Masai, pengantin perempuan akan diludah oleh bapanya di kepala dan buah dada sebagai tanda merestui perkahwinan tersebut.

4. Sup Mangkuk Tandas: France

114408d80n89a970fr9n9l

 

Sungguh menjijikkan! Selepas selesai majlis perkahwinan, pengantin France perlu memakan sisa dan makanan lebihan majlis mereka di dalam mangkuk tandas.

Kebiasaanya, ahli keluarga yang bertugas mengutip sisa-sisa makanan tersebut akan memastikan pasangan pengantin melakukan amalan tersebut.

5. Larangan Ke Tandas: Borneo Utara

114418aunut2rq78nqjjbq

Kalau korang nak tahu, pengantin baru dari puak Tidong di Borneo Utara dilarang menggunakan tandas selama tiga hari.

Lebih mengejutkan, sebarang bentuk pembuangan sama ada membuang air kecil dan besar dilarang.

Ini kerana mereka percaya nasib yang buruk akan menghantui pasangan ini untuk seumur hidup jika melanggar pantang larang ini. – MYNEWSHUB.CC

Sumber : mynewshub